Het Onze Vader,

Het Onze Vader, zoals Jezus het geleerd heeft in het evangelie van Miraan, is een vertaling die rechtstreeks is gemaakt vanuit het Aramees, de taal die Jezus in die tijd sprak:

O, Levengevende! Vader-Moeder van de kosmos! U creëert alles wat in het licht beweegt. Breng Uw licht binnen in ons, zodat het de weg die we moeten gaan kan onthullen. Creëer Uw heerschappij van eenheid nu in onze vurige harten en gewillige handen. Uw ene verlangen wordt dan het onze, zoals in het licht erboven, en in de vorm beneden. Geef ons wat we elke dag nodig hebben aan brood en inzicht. Maak de koorden die ons vasthouden aan onze fouten los, terwijl we ons bevrijden van diegenen die ons hebben gekwetst. Laat ons niet in vergetelheid vervallen, maar bevrijd ons van onrijpheid. Van U komt de levenskracht, de glorie van de schepping, van oneindigheid naar oneindigheid.

Amen.

maandag 28 maart 2016

Alles wat je ooit wilde weten over een Rudraksha Mala / 28 maart 2016 / Mala SpiritMala SpiritAlles wat je ooit wilde weten over een Rudraksha Mala
28 maart 2016 / Mala Spirit

 Vaak wordt mij gevraagd: ‘Wat zijn Rudraksha’s en waarom zijn ze zo bijzonder?’ ‘Waarom zitten er 108 kralen aan de mala?’ En eenmaal in het bezit van de mala: ‘Hoe gebruik je deze dan.'

Rudraksha’s
Het woord is afkomstig uit het Sanskrit en is samengesteld uit twee woorden, ‘Rudra' en ‘Aksha’. Rudra betekent Shiva en Aksha betekent, tranen. Rudraksha’s zijn dus de tranen van Shiva.

In de Veda’s is beschreven hoe Shiva mediteerde op het welzijn van de mensheid. Toen hij tranen liet uit mededogen voor de mensheid kirstaliseerden deze en bij het raken van de grond veranderden ze in een boom waaraan de Rudraksha’s groeien (Eleacarpus boom). De Rudraksha’s worden als heilig beschouwd in de Hindu religie en in de Veda’s worden vele verwijzingen gemaakt naar de energetische en helende krachten, alsmede de relatie met het planetaire stelsel, van Rudraksha’s. In India worden de bomen zelfs geplant om bij te dragen aan de energetische balans in diverse gebieden.

De ‘Rudraksha’ bomen komen voor in Zuidoost-Azië, Nepal en in Australië. Nadat de boom is uitgebloeid en de aarde bedekt wordt met een prachtig bloemendeken, begint de vrucht gestalte te krijgen. Eerst groen en langzaam veranderend in een bijna metallic blauwe kleur. Dit is het teken dat de vrucht rijp is. Vanuit duurzaam perspectief is het mooi dat de mala’s worden gemaakt van vruchten en niet van hout. De Rudraksha bomen bieden elk groeiseizoen weer nieuwe vruchten om Rudraksha mala’s te maken.

108 kralen?
Het nummer 108 is om tal van redenen belangrijk:
Sommigen geloven dat er 108 stadia zijn op het pad van de menselijke ziel. Ook zouden er 108 menselijke zonden zijn volgens het Tibetaanse Boeddhisme. Daarom zou het 108 keer opzeggen van de mantra een heilige bezigheid zijn. Shiva Nataraja danst zijn kosmische dans in 108 poses. Krishna zou gedanst hebben met 108 ‘Gopis’ (koevrouwen) en trouwt later met 108 vrouwen. Vele trappen van Bhoeddhistische tempels hebben 108 treden. In de sterrenkunde is de afstand tussen de aarde en de zon 108 keer de diameter van de zon en de afstand tussen de aarde en de maan is 108 keer de diameter van de maan.

Het getal 72 is ook een spiritueel nummer, om de volgende redenen:
De getallen van het Indiase schema van wereldtijdperken hebben één ding gemeen, namelijk dat zij horen bij een rekenkundige rij die gebaseerd is op het getal 72. De belangrijkste Krishna temple in Dwarka bijvoorbeeld, is gebouwd op 72 pilaren en de bovenbouw van het tempelcomplex op Java, de Borobudur, is verdeeld in drie terrassen waarop 72 opengewerkte stupa’s zijn geplaatst.

Alle Mala Spirit mala's zijn gemaakt volgens een specifiek spiritueel aantal kralen: meestal 108. Sommige mala's bevatten 2 x 108 kralen en enkele mala's 72. De extra kraal die de mala verankert, de goeroe kraal genoemd, telt hierbij niet mee. Deze kraal dient om het tellen van de mantra’s te vereenvoudigen tijdens meditatie en staat symbool voor het kruinchakra. Deze mag niet worden gebruikt als gebedskraal maar markeert het beginpunt, keerpunt en eindpunt van de mala.

Mediteren met een mala
Mala's worden vaak gebruikt om mantra's te tellen tijdens meditatie. Een mantra is een herhalend woord, geluid of zin om je te helpen in je concentratie tijdens de meditatie. Om je mantra's te tellen, hou je de mala in je rechterhand en drapeer je de mala over je middelvinger of ringvinger (liever niet je wijsvinger, deze staat voor het ego). Je gebruikt de duim om de kralen door te schuiven, nadat je een mantra gereciteerd hebt. De extra kraal bij het kwastje heet de goeroe kraal en vertegenwoordigt het kruinchakra. Deze fungeert niet als gebedskraal maar markeert het beginpunt, keerpunt en eindpunt van de mala. De eerste kraal is altijd de kraal links naast de goeroe kraal.

Het bereiken van de goeroe kraal tijdens de meditatie betekent een tijd voor reflectie. Ga niet over de goeroe kraal heen. Bij een eventuele nieuwe rondgang draai je de mala een halve slag, zodat je weer rechtsom verdergaat en niet linksom teruggaat. De laatste kraal is dan weer de eerste kraal.

Een mala om te dragen
Vaak wordt een mala niet gekocht om te mediteren maar gebruikt als intentioneel sieraad, dat kan natuurlijk ook. Het grappige is dat ik zelf mijn mala vaak vastpak en vervolgens terugkeer naar mijn ademhaling. Een reminder om even stil te staan in het nú als reset van het moment.

Bron: Mala Spirit